top of page
  • Jarkko Lehtopelto

Säästäväinen elämä sai Fingerporin ja Marttaliiton yhdistämään voimansa

Updated: Mar 30, 2023Kun kansa on väsynyt säästämiseen, se kaipaa lohtua, iloa ja kanssakulkemista. Säästäväisen elämän Fingerpori on Marttojen ja Fingerporin yhteinen löytölaari aiheen pariin.


Marttojen runsaassa vinkkikattauksessa ei lisätä kriisitunnelmaa, vaan annetaan simppeleitä ohjeita siihen, miten turhia kuluja saa karsittua elämänlaadusta tinkimättä. Lisäksi pohdiskellaan, mikä ylipäätään riittää hyvään elämään. Yksi kantava teema on tuoda esille, että säästäväinen elämä on säästäväistä myös planeetan kannalta.


Albumista löytyy yli 70 ennen julkaisematonta Fingerpori-strippiä ja kymmeniä kuvituksia. Hauskanpidon ohessa mukana on myös paljon yhteiskuntakritiikkiä fingerporilaiseen tyyliin. Säästäväinen elämä on myös päättäjien vastuulla. Liken kustantama sarjakuvakirja ilmestyy 30.3.2023.


Toteutus ja roolijako

Kirja ja samalla säästäväisyyskampanjointi käynnistyivät Pertti Jarlan kanssa käymistäni keskusteluista. Kun Like kiinnostui kirjaideasta ja martat olivat jo valmiiksi miettinyt yhteistyötä Fingerporin kanssa, saatiin yhdessä tekeminen ripeästi liikkeelle. Yhteistyön käynnistäminen ja vetäminen ovat olleet pitkälti omalla tontillani.


Kirjassa Pertti Jarla vastaa luonnollisesti Fingerpori-puolesta ja itse taas olen keskittynyt säästäväisyyssisältöjen toimitustyöhön. Martoilla on todella paljon monipuolista valmista aineistoa, jota kävin läpi moneen kertaan ja poimin sieltä kirjaan sopivia vinkkejä. Näitä muokkasin, editoin ja yhdistelin kirjaan sopiviksi vinkkikokonaisuuksiksi. Lisäksi ideoin joitain kokonaan uusia kokonaisuuksia, joille martat antoivat hyväksytty-leiman. Lisäksi kirjan stripeistä 15 on ideoimiani.


Säästäväisyyskampanjointia Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa

Yhteistyöhön kuuluu kirjan lisäksi marttojen ja Takuusäätiön mahdollisuus käyttää kirjan sisältöjä omassa säästäväisyysviestinnässään ja - kampanjoissa. Ensimmäiset kampanjat nähtiinkin jo alkuvuodessa sosiaalisessa mediassa. Tätä varten vedin työpajan, jossa suunniteltiin kampanjaa ja sen tekstejä sekä sitä, miten Fingerpori-stripit saadaan luontevasti osaksi kokonaisuutta. Lopuksi on vielä todettava, että yhteistyö marttojen kanssa on ollut sujuvaa, tehokasta ja vieläpä todella mukavaa. Ilman tätä ripeä tekeminen ja tuhti lopputulos eivät olisi olleet mahdollisia.


Marttaliiton tiedote Säästäväisen elämän Fingerporista


Marttojen Katri Pellikka ja Jarkko Lehtopelto Maikkarin Huomen Suomessa 30.3.2023


Kirjan voi tilata vaikkapa Suomalaisen verkkokaupasta58 views

コメント


bottom of page