Olemme toimittaja Jari Hanskan kanssa perehtyneet suomalaiseen ruoantuotantoon ja ruokajärjestelmään jo useamman vuoden ajan. Nyt olemme suunnitelleet ja käsikirjoittaneet kuusiosaisen Ruokayhteiskunta-podcastin Demos Helsingille.
Laatunäkökulmasta yhteiskunnallisuuteen
Reilu vuosi sitten julkaisimme Jari Hanskan, ympäristövaikuttaja Saara Kankaanrinnan ja keittiömestari Henri Alénin kanssa Suomalaisen ruoan laatukirjan. Kirjassa oli selkeä tarkastelukulma suomalaiseen ruoantuotantoon ja ennen kaikkea sen mahdollisuuksiin. Laatu.
Laatu oli myös tiskissä, kun aloimme suunnitella ruokaa käsittelevää podcast-sarjaa. Onneksi sarjan kumppaniksi tuli Demos Helsinki. Demoksen Olli Bremer toi heti alussa keskusteluihin mukaan heidän ajattelukehikkonsa ja näkökulmansa, joiden kautta he katsovat yhteiskuntaa. Esimerkiksi vallankäyttö ja toimijuus olivat ulottuvuuksia, jotka nousivat entistä vahvemmin mukaan suunnitteluun.
Mitä enemmän tämä yhteiskunnallinen näkökulma hioutui, sitä paremmalta ja luontevammalta se alkoi tuntua. Yhteiskunnallinen painotus alkoi myös maistua senkin takia niin hyvältä, koska samaan aikaan julkaistiin monta muuta ruokaa ja sen tuotantoa käsittelevää podcast-sarjaa. Demos-yhteistyö tavallaan pakotti meidät tekemään muista erottuvan kokonaisuuden. Syntyi podcast-sarja nimeltä Ruokayhteiskunta, jossa on 6 jaksoa, 6 painavaa teemaa ja 15 vierasta sekä Demos Helsingin kiinnostavat alustukset. Mitä kaikkea ruoka ja ruoantuotanto kertovat meistä ja koko yhteiskunnasta?
Ruoka ja kaikki siihen liittyvä läpäisee yhteiskunnan niin monella tavalla ja tasolla, että pöyhimällä ruokajärjestelmää pystyy samalla perehtymään koko yhteiskunnan tilaan ja sen tulevaisuuteen. Vaikka Ruokayhteiskunta on sarja ruosta ja sen tuotannosta, se on samalla sarja suomalaisista, suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen tulevaisuudesta.
Vaikka aihe on painava, uskallan väittää, että keskustelut vievät mukanaan. Ota kuunteluun!
Comments