top of page
  • Jarkko Lehtopelto

Monien mahdollisuuksien virtuaaliluonto

Updated: Sep 19, 2022


Luonto on osa ihmistä ja ihminen on osa luontoa. Silti moni ihminen elää suuren osan elämästään aika kaukana luonnosta. Joskus kyse on myös siitä, ettei luontoon enää edes pääse. Näissä tilanteissa virtuaalinen luontokokemus on yllättävän hyvä ratkaisu.


Myönteisiä vaikutuksia myös virtuaalisesti

Luonnolla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia ihmiseen. Stressi helpottaa, verenpaine laskee ja mieli kirkastuu. Vaikka virtuaalinen luonto ei ylläkään samaan kokemukseen kuin vaikka vanhassa metsässä tallustelu, saa virtuaaliluonto ihmisessä jossain määrin samoja myönteisiä vaikutuksia aikaan. Aihetta on myös tutkittu Luken ja Helsingin yliopiston hankkeessa:

Kyse on esteettömyydestä

Kun ihminen ei jostain syystä pääse luontoon, rajoittuu hänen elämänsä enemmän kuin tulemme ajatelleeksi. Vaikka teknologian avulla saatu kokemus ei vastaakaan kokonaisvaltaista luontoelämystä, antaa virtuaaliluonto paljon esimerkiksi liikuntarajoitteisille ja muistisairaille. Voidaan hyvin puhua teknologian ja vaikuttavien sisältöjen mahdollistamasta esteettömyydestä.


Elämyksiä unohtamatta Vaikuttavasti esitetty luonto voi myös yllättää ja muistuttaa siitä, miten upeita metsät, rannat ja monet muut luontoympäristöt voivat olla. Parhaimmillaan virtuaaliluonto kannustaa ihmisiä menemään luontoon.


Jarkko Lehtopelto on mukana luontodokumentaristi Petteri Saarion työryhmässä kehittämässä ja konseptoimassa virtuaaliluontoa eri käyttötilanteisiin ja tiloihin sopiviksi palveluiksi. Kysy lisää.

75 views

Comments


bottom of page